Viscerale Therapie

Viscerale therapie is een behandelwijze, waarbij het doel is om ontspanning te krijgen in het craniosacrale systeem en het bindweefselsysteem met behulp van zachte technieken.

Het lichaam als eenheid.
Viscerale therapie is ontstaan uit de osteopathie en gaat er vanuit dat het lichaam een eenheid is. Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door het bindweefsel. Dit bindweefsel (fascie) kan gezien worden als een soort laken, waar de schedel, het ruggenmerg, alle organen, botten, spieren, gewrichten, bloedvaten en zenuwen ingevouwen zijn. Beperkingen in dit bindweefsel kunnen hierdoor klachten veroorzaken op vele plaatsen in het lichaam. Dit betekent dat, bijvoorbeeld bij nekklachten, de oorzaak van het probleem in de nek kan zitten, maar ook net zo goed ergens anders in het lichaam. Het bindweefsel geeft stevigheid en bescherming maar zorgt ook voor beweeglijkheid. Om te kunnen leven moeten we vrij kunnen bewegen.

Bewegen is leven.
Elk lichaam heeft een zelf genezend vermogen, goed zichtbaar bij bv een wondje. Soms echter, door bijvoorbeeld een ongeluk, ziekte, operatie, stress of verkeerde voeding kan het zelf genezend vermogen van een lichaam verzwakt zijn, waardoor het hulp nodig heeft om van de klachten af te komen. Een visceraal therapeut biedt extra hulp zodat het zelf genezend proces van het lichaam weer in gang gezet wordt en beperkingen in de weefsels kunnen herstellen.

Astrid Aretz is in onze praktijk diegene die hiervoor opgeleid is