Vaatlijden

Perifeer Vaatlijden / Claudicatio Intermittens (etalagebenen)

Bij Claudicatio Intermittens (etalagebenen) is er sprake van vernauwing van de Etalagebenenbloedvaten van en in de benen. Tijdens het lopen hebben de beenspieren meer zuurstof nodig, maar door de vernauwde beenslagaders kan het zuurstofrijke bloed de benen onvoldoende bereiken. Dit tekort aan zuurstof in de beenspieren zorgt voor een verzuring van de spieren
De klachten variëren van pijn, kramp tot vermoeidheid in de benen. Hierdoor is de loopafstand beperkt. Door even stil staan, waardoor er minder zuurstof nodig is, verdwijnt de pijn binnen enkele minuten.
De behandelmogelijkheden bestaan uit medicatie, chirurgisch ingrijpen of fysiotherapie. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het volgen van een speciaal looptrainingsprogramma de pijnvrije en maximale loopafstand kan vergroten.
De fysiotherapeut kan U hierin begeleiden. Voorafgaand aan de training is er een intakegesprek en wordt aan de hand van Uw medische gegevens het gezondheidsprobleem besproken. Vervolgens wordt er een lichamelijk onderzoek uitgevoerd en een looptest afgenomen om de maximale loopafstand te bepalen. Op basis van al deze gegevens wordt het trainingsprogramma op maat gemaakt.
Voor een deel van het programma komt U naar de praktijk, maar het grootste deel van het programma bestaat uit zelf lopen. in het begin komt U vaak naar de praktijk, later alleen nog ter controle.
Met het oog op de vergoeding door de ziektekostenverzekering moet U in het bezit zijn van een verwijzing van Uw huisarts of specialist.

logo_claudicationet

Gerke van Vught is in onze praktijk diegene die hiervoor opgeleid is