Fysiotherapie na orthopedische behandeling

Totale heup-, knie-, schouder- protheses

Nadat er een gewrichtsvervangende operatie heeft plaatsgevonden, hetzij van de heup, knie, schouder en/of andere gewrichten, is het belangrijk om snel maar op een verantwoorde manier zo optimaal mogelijk mobiel en functioneel te worden. In overleg met u als patiënt (en uw naasten) wordt er gekeken wat de functionele doelen zijn en hoe deze doelen behaald kunnen worden. Dit betekent maatwerk en kan variëren van behandelingen op de bank om de gewrichten weer soepel te maken tot oefenen in de oefenzaal en thuis om te zorgen voor een betere coördinatie, kracht en stabiliteit. Er zal ook gekeken worden of er in eerste instantie aanpassingen nodig zijn thuis of op het werk om zo snel mogelijk functioneel te kunnen zijn en wanneer deze weer afgebouwd kunnen worden.

Band- en peesletsel

Als er kruisbanden, enkelbanden en/of andere kapsel- en bandstructuren (schouder, knie, handen, ellebogen etc) geheel of gedeeltelijk zijn afgescheurd zal er al dan niet operatief ingegrepen worden. In beide gevallen zal de fysiotherapeut u kunnen helpen om de aangedane structuren weer te leren belasten op een verantwoorde manier. Dit zal veelal zijn door samen met u te kijken hoe de structuren belast moeten worden en via een behandelplan op maat te zorgen voor een veilige opbouw totdat maximale belasting mogelijk is.

Fracturen

Na het oplopen van een (of meerdere) breuken kunnen wij u helpen om de functie van de aangrenzende gewrichten weer zo snel mogelijk optimaal te laten zijn. Ook hier doen we dat in samenspraak met u en zal er een op maat gesneden behandelplan komen, variërend van samen oefenen tot steeds meer zelfstandig oefenen en opbouwen van de belastbaarheid.

Spierscheuringen

Na het oplopen van een spierscheur (of gedeeltelijke inscheuring) kunnen wij u helpen om de spier(en) weer zo snel mogelijk op de optimale kracht, lengte en functie te krijgen. Ook hier doen we dat in samenspraak met u en zal er een op maat gesneden behandelplan komen, variërend van samen oefenen tot steeds meer zelfstandig oefenen en opbouwen van de belastbaarheid.

Fysiotherapie bij neurologie nodig?

Fysiotherapie bij neurologie nodig?