Dry-Needling

Wat is dry needling?
Dry needling is een nieuwere behandelmethode van de Nederlandse fysiotherapeut. De methode is overgekomen uit Canada en wordt al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie.Dry-Needling
Door middel van een speciale techniek worden de spieren van waaruit de klachten ontstaan aangeprikt en daardoor ontstaat snel en langdurig een optimale spierspanning.
Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht. Het is dus ook NIET hetzelfde als acupunctuur want daarbij worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ’energie’ in het lichaam.
Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikt. Het wordt toegepast op specifieke punten in de spieren: de zgn ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’ behandeling.

Wat is een triggerpoint?
Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten. Triggerpoints kunnen zich uiten in:

dorsaal_TrP– pijn en/of stijfheid lokaal in een spier maar ook pijn elders ‘op afstand’ geven
– bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
– verminderde kracht in de betrokken spier(en)
– pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen
– tintelingen in arm/been, hoofdpijn en/of duizeligheid.

Deze triggerpoints kunnen acuut ontstaan door bv een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel. Maar de triggerpoints kunnen ook chronisch zijn door bv een langdurig verkeerde houding en/of RSI/CANS. Ook een langdurige afwezigheid van beweging (bijv. bij gips, brace of een sling), instabiliteit door een niet goed functionerend kapsel-bandapparaat in bijv enkels en/of knieën, voetafwijkingen, verschillen in beenlengte (bijv. na een botbreuk of operatie) en psychologische factoren (zoals stress en depressie) kunnen de oorzaak zijn van het ontstaan van triggerpoints.

 

Wat doet de fysiotherapeut?
De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren.
Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar de bewuste triggerpoints. Precies de plaatsen waar triggerpoints gevonden worden zal de fysiotherapeut gaan behandelen door middel van het gericht aanprikken om deze triggerpoints uit te schakelen en zo de spieren een optimale spanning terug te geven.
Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Hoe voelt dry needling aan?
Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel en kan pijnlijk zijn. Daarna ontspant de spier zich en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur.
Vervolgens krijgt u oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Wat kost dry needling?
Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling.
Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor dry needling hieronder.

Astrid Aretz en Bas van den Biggelaar zijn bij ons degenen die de Dry-Needling technieken kunnen toepassen